Ursitoare

Ursitoare pentru botez, acum la un click distanta !

Aveti nevoie de Ursitoare pentru botez ?

Din mosi stramosi se stie ca, soarta omului este hotarata inca de la nastere prin puterea si darul a trei zane–ursitoare care simbolizeaza nasterea, viata si moartea. In folclorul romanesc sunt mentionate trei ursitoare: prima ursitoare tine furca si fusul, cea de-a doua ursitoare toarce firul vietii, iar ultima ursitoare il intrerupe, hotarand astfel momentul cand viata omului in aceasta lume se opreste.

Menirea pe care o fac ursitoarele se numeste ursita si se spune ca depinde de dispozitia ursitoarelor, de ceasul bun sau rau al nasterii, de viata pe care au dus-o parintii pana in acel moment. Odata ce menirea este inscrisa in Cartea Sortii, se spune ce nu mai poate fi schimbata decat cu mari eforturi.

Tot ursita se mai numeste si perechea statornicita prin destin. (v. noroc, soarta)

Ursitoarele sunt zane care vin in noptile fara sot pentru a-i decide soarta nou-nascutului. In Transilvania se spune ca, pentru a fi binevoitoare, ursitoarele trebuie sa gaseasca in camera unde este copilul, sare, paine si un caier cu lana. Pentru a putea sti cand au venit ursitoarele la copil, se cerne faina pe jos, pe care, dupa 3 zile si 3 nopti, parintii pot vedea urma pasilor de zane si ursitoare. In Banat, Moldova si Tara Romaneasca, se pregateste “cina ursitoarelor” (cu paine, gaini, vin si 3 banuti). In Bucovina, moasa pune in camera copilului doar o lumina de veghe (candela), pentru ca acestea sa gaseasca copilul usor si sa le bine dispuna pe ursitoare, astfel incat sa harazeasca micutului o soarta cat mai buna. Cel putin timp de 8 zile dupa nastere, parintii copilului trebuie sa fie veseli, caci tristetea lor le poate intrista pe ursitoare, iar destinul urzit copilului va fi pe masura starii lor de spirit.

Dupa unele credinte, cele 3 ursitoare se numesc Ursitoarea (cea mai mare dintre ele, cea care tine fusul si furca), Soarta (cea care prezice destinul) si Moartea (cea care stabileste cand si cum se va curma firul vietii). Aceste personaje mitologice se pare ca au o legatura cu mitul grecesc referitor la cele trei Moira, babe urate si neiertatoare de care pana si Hera se temea.

In alte legende, ursitoarele sunt 3 fete mari, zane surori, fecioare curate, nepatate si nemuritoare. De fapt, ursitoarele sunt surorile mai mari ale celorlalte sase Iele (trei dintre Iele pocesc oamenii, restul de trei Iele descantand de dragoste si de urat). Toate cele 9 Iele (din 3 Iele ursitoarele) se intalnesc cu toate o data pe an si de bucurie ca s-au reintalnit, se invart si danseaza o hora magica. Originea Ielelor este angelica, sunt benefice, au o frumusete si gratie nepamanteana, ce radiaza o lumina divina, despre ele se mai spune ca sunt slujitoare ale Maicii Domnului.

Contactati-ne Acum

Cautati sa inchiriati Ursitoare pentru evenimente ?

Echipa CorturiRomania va sta la dispozitie cu personal serios si inalt calificat.

Contactati-ne


captcha